10 Bloguri de munte pe care merita sa le urmaresti

mountains

Dacă ești pasionat de munte, atunci cu sigurantă nu te vei mulțumi doar cu turele de la final de săptămână. Vei vrea să te inspiri din aventurile altora, să vezi idei noi de locuri prin care ai putea merge, informații despre trasee și trips & tricks despre echipamente de munte. Deși în România nu sunt foarte multe bloguri mari de munte, active, care să fie actualizate frecvent, eu am reușit să îmi fac o listă de bloguri care merită urmărite. Unii bloggeri știu să scrie foarte frumos și să povestească turele într-un mod captivant, pe alții îi urmărești pentru că te inspiră ideile lor, alții au articole muncite, bine documentate.

Mai jos îți prezint o listă de 10 bloguri pe care consider că merită să le urmărești dacă îți plac sporturile de munte:

1) Blogul de călătorii - blogul de călătorii al Alexandrei este unul din cele mai muncite bloguri de munte după părerea mea. Articolele sunt detaliate, cu multe informații care te-ar putea ajuta. Aici vei putea găsi articole despre ture pe munte, echipament de munte dar și despre teme related, cum ar fi fotografia. Un exemplu în acest sens ar fi acest mic ghid de fotografie.

2) Blogul lui Radu Diaconescu - este un blog excelent, plin de aventuri care de care mai ieșite din comun: de la o noapte cu cortul la Comana în mijlocul săptămânii la o ditamai aventura cu bicicleta din România până în Asia Centrală. Radu se pricepe foarte bine și la fotografiat, și la povestit. Este de bookmark, clar.

3) Meet the sun este un blog ceva mai romantic, plin de ture de trekking sau schi de tură prin locuri cât mai neatinse de civilizație. Un exemplu ar fi acest jurnal din Munții Mehedinți.

4) Silvique - un blog pe care cu siguranță îl știi dacă faci alpinism. Este plin de descrieri de trasee, schițe și poze din perete. Este o lectură fascinantă chiar și pentru cineva care nu face alpinism.

5) Avalanșe în Carpați - este un blog informativ, util celor care merg iarna pe munte. Este întreținut de salvamontistul Adrian Valean. Aici vei găsi foarte multe articole bine documentate despre avalanșele din Carpați (în special Făgăraș) și vei putea afla informații ca înclinația pantei pe care a avut loc avalanșa, orientarea pantei,  diferența de nivel de rulare și altele. Un blog “școală”, care te face să devii mult mai atent la acest fenomen ce poate avea urmări deosebit de grave.

6) Fluturele de piatră - este un blog din aceeași clasă cu silvique.ro, dedicat în primul rând alpinismului. Ocazional mai apar și articole în care protagonista practică alte sporturi mai… cu picioarele pe pământ :D

7) Ioan Stoenica - este un blog care îmbină muntele cu articole ușor filosofice. Ioan Stoenica este fotograf (are chiar și expoziții foto) și este realizatorul unei emisiuni cu teme montane numită Pe poteci spre inima ta, emisiune difuzată pe TVS Brașov. Din câte cunosc eu, este una dintre puținele emisiuni despre munte, alături de Carpe Diem realizată de salvamontistul Marius Popescu.

8) Banda Roșie - este un blog de trekking și ski de tură, cu articole de tipul RT (raport de tură). RT-urile sunt un tip de articole care îmbină fotografiile cu povestitul turei parcurse, atât la nivel subiectiv cât și obiectiv: timpi de mers, indicații, descrierea traseului. Ce este frumos la Banda Roșie este că găsești RT-uri din zone puțin umblate ale României.

9) Aradeanca - nu este chiar un blog de munte 100%, cum sunt cele de mai sus. Este un blog personal ce însă are foarte multe articole legate de munte. Mie îmi place foarte mult stilul în care scrie autoarea, presărat cu ironii pe ici pe colo.

10) Mircea Ordean - un blog ceva mai altfel. Mircea Ordean este alpinist cu vechime în acest hobby, și asta se vede. Aici vei găsi atât jurnale din turele recente ale autorului cât și  jurnale și poze vechi, mai vechi probabil decât mulți dintre cititorii blogului. Pe lânga jurnale, vei mai găsi articole despre istorie alpină, articole filosofice sau chiar politice.

Ordinea blogurilor enumerate de mine este pur aleatoare, iar lista este subiectivă. Evident, m-aș bucura dacă m-ați ajuta în comentarii cu alte sugestii de bloguri care considerați că sunt musai de urmărit, astfel încât să facem o listă cât mai cuprinzătoare :D

Sursa foto: Flickr

Tibi Neagu

Am prins gustul muntelui la 15 ani... de atunci am adunat multe experiențe, ture, concursuri, zile și nopți pe munte. Am încercat multe sporturi montane, de la ski, ski de tură, la trail running și parapantă. Cel mai aproape de sufletul meu a rămas alergarea pe poteci. Când stau în București, 5 zile din 7, mă ocup de online marketing.

În social media mă puteți găsi pe Facebook și

Vrei sa primesti pe e-mail ultimele povesti, oferte si invitatii la munte?

20 Comments
  1. Ce bine că ai centralizat câteva bloguri despre munte. Îl știam numai pe cel al Alexandrei. V-aș mai semnala Poveștile mele și propriul blog, deși al meu e mai mult bazat pe impresii și mai puțin pe informații practice. :)

  2. pentru jurnale de calatorie recomand autorii: Gigi Cepoiu (de gasit pe Carpati.org si mecanturist.ro) si Laura Matei (de gasit pe Carpati.org)

    ceva special pentru calatorii mai mult pe apa dar si la munte: http://doinomazi.blogspot.ro/ cu reportaje filmate

  3. Azi am mai gasit un blog cu o multitudine de informatii:
    http://www.montaniarzi.ro/
    Urmarind blogurile din lista ta, vrand-nevrand le-am comparat, incercand sa descopar care imi place mai mult. Cel mai mult imi plac blogurile in care implicarea personala este cat mai mare. Omul sfinteste locul :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>