Rafting in Romania – unde, cand, cu cine?

Rafting RomaniaDeci te-ai hotărât să mergi la rafting! Foarte bine, este una din cele mai faine senzații! :) Chiar dacă profesioniștii acestui sport spun că în România râurile nu ne ajută prea mult, pentru un amator este suficient nivelul de dificultate al principalelor râuri din România… până la urmă ca amator nici nu cred că vrei vitezele acelea spectaculoase și căderile în gol pe care le vezi pe Youtube dacă dai o căutare după “best white water rafting decents”.

Unde poți face rafting și în ce perioadă?

Rafting în România se face pe Jiu, Buzău, Mureș, Crișul Repede, Cerna, Nera sau Bistrița, pentru cei mai avansați. Dacă ești din București, variantele cele mai populare sunt Jiul sau Buzăul. Legat de râul Buzău, trebuie să te avertizez că datorită faptului că pe acest râu se află o hidrocentrală, debitul râului este dependent de orele la care personalul hidrocentralei dă drumul la baraj. Cu alte cuvinte, dacă barajul este închis, nu o să ai apă pe care să faci rafting. Partea mai neplăcută este că nu ai cum să afli lucrul acesta din timp.

Perioada ideală de rafting este primăvara și toamna, de la finalul lunii aprilie până pe la jumătatea lunii iunie și în lunile septembrie – octombrie. Evident, aceste intervale sunt aproximative și diferă de la an la an în funcție de cantitatea de precipitații.
Raftingul este un sport sigur?

Dacă îl faci cu un profesionist, da. Dacă te duci de capul tău și îți dai drumul pe râu cu o barcă cumpărată de pe te miri unde… nu. Într-o barcă de rafting încape o echipă de 4-6 oameni plus un ghid. Ghidul este cel care ține cârma, știe să recunoască curenții de apă și coordonează restul echipei prin comenzi de tipul “toată lumea vâslește înainte!”, “stânga înainte, dreapta stop”, “stânga în spate, dreapta în față” etc.

În afară de condusul bărcii, un profesionist îți va aduce și restul echipamentului de care ai nevoie pentru rafting: costum de neopren și încălțăminte de neopren, cască, vestă de salvare. Pe lângă acest echipament, dacă te știi friguros este bine să îți cumperi suplimentar ciorapi și mănusi de neopren.
Cât costă o ieșire la rafting?

Ca preț estimativ, aș zice 200RON/coborâre. Acest preț poate varia în funcție de mai multe criterii: cât de lung este tronsonul pe care îl parcurgi (îți recomand să întrebi lucrul acesta când rezervi o tură la rafting – cât de lungă este tura și cât durează; în cazul meu o coborâre pe Jiu a durat cam 1h), cât de cunoscută este firma cu care te duci, cât de performant este echipamentul de rafting, dacă au ghizi atestați sau nu. În mod normal, la finalul unei coborâri dacă mai vrei să faci una ar trebui să o poți face pentru un preț mai mic. Înainte să rezervi locul întreabă și lucrul acesta – dacă este posibilă o a doua coborâre și cât costă. S-ar putea să îți placă atât de mult încât să mai fie nevoie de o tură ca să îți potolești apetitul :)

La ce să te aștepți?

Așteaptă-te la o bălăceală pe cinste, eventual la un body-rafting (să cobori o porțiune de râu fără barcă, cu… corpul :) ), la înfruntat valurile direct, la un gol în stomac când barca coboară de pe val. Dacă mă întrebi pe mine, locul din față e cel mai fain, dar frumos este să faceți schimb ca să poată gusta toată lumea din senzația când izbești un val frontal. Pe lângă acestea, așteaptă-te și la tronsoane line în care te odihnești și aștepți următorul curent.

Cu cine poți face rafting în România?

La o simplă căutare pe google vei găsi o mulțime de firme care oferă servicii de rafting. Dintre toate aceste firme, eu îți pot vorbi despre trei, una cu care am avut contact personal și alte două despre care știu de la prieteni că oferă servicii foarte bune.

GreenAdventure – cu ei am făcut eu rafting și îi recomand. Au echipament de calitate, instructori atestați IRF (International Rafting Federation) și își dau interesul ca tura să iasă foarte bine. Patronul, Cătălin Câmpean, este un mare pasionat al sporturilor pe apă, este fondatorul water park-ului de la Mogoșoaia și al magazinului online barciinbagaje.ro.

În afară de Green Adventure, am prieteni care au făcut rafting cu Mareș Outdoor Adventure și cu Gorj Adventure, firma șefului formației de salvamont Gorj. De asemenea, ghizi licențiați au și cei de la Campfire.

Voi ce părere aveți? Ce experiențe aveți la rafting?

Dacă v-a plăcut articolul, ne puteți mulțumi ajutându-ne să creștem blogul printr-un share sau vă puteți abona la articole și le veți primi direct pe e-mail pe următoarele.

Tibi Neagu

Am prins gustul muntelui la 15 ani... de atunci am adunat multe experiențe, ture, concursuri, zile și nopți pe munte. Am încercat multe sporturi montane, de la ski, ski de tură, la trail running și parapantă. Cel mai aproape de sufletul meu a rămas alergarea pe poteci. Când stau în București, 5 zile din 7, mă ocup de online marketing.

În social media mă puteți găsi pe Facebook și

Vrei sa primesti pe e-mail ultimele povesti, oferte si invitatii la munte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>