Din nou Făgăraș: Vf. Negoiu cu EcoXtrem

La nici 7 zile de la întoarcerea din tura în Făgăraș (despre partea parcursă de mine puteți citi aici ; Andrei a parcurs o porțiune de creastă fără mine – povestea o găsiți aici) iată-mă din nou pe drumuri, tot către Făgăraș. De data asta este vorba de prima mea tură cu clubul EcoXtrem, un club pentru care am tot respectul atât datorită proiectelor pe care le derulează cât și datorită oamenilor de cea mai bună calitate pe care îi întâlnești aici.

Ne-am întâlnit vineri seara la Metrou Păcii și cu greu am încăput 4 oameni în micuțul meu Ford Fiesta, fiecare pasager alegându-se cu un bagaj în brațe sau sub fund (aici șoferul – adică eu :D – a fost privilegiat). Încă din prima seară am aflat de ce EcoXtrem are cuvântul extrem în denumire: după un drum noaptea pe Transfăgărășan în care am admirat priveliștea a 8-9 mașini mergând în coloană pe serpentine de parcă erau caravana Coca-Cola am ajuns pe la 1 noaptea la locul de campare, undeva mai sus de complexul Capra.

Sâmbătă ne-am trezit la 6 jumate, am mutat mașinile la Bâlea, am făcut înviorarea și am plecat în traseu. Ce traseu? Bâlea Lac – Șaua Paltinul – Lacul Călțun – Strunga Dracului – Vf. Negoiu – Strunga Doamnei – Lacul Călțun – Cota 2000 – Bâlea Lac. Despre traseu nu voi povesti prea mult, o descriere parțială (fără porțiuniea Lacul Călțun – Cota 2000) o aveți în Creasta Făgărașului de la Est la Vest (II). Singura zona de care voi spune câteva cuvinte este Strunga Dracului. Strunga Dracului este printre cele mai spectaculoase trasee pe care le-am făcut până acum. Este o cățărare de aproximativ 30 de minute, prevăzută în totalitate cu lanțuri. Deși pare periculos, este atât de bine amenajată încât se poate parcurge în siguranță pe vreme bună.  Aici am remarcat profesionalismul lui Dan Coman, instructor EcoXtrem, care a rugat un coleg să stea în urma grupului (ce număra vreo 40 de persoane) și să oprească turiștii să intre în strungă până nu terminăm noi de urcat (pentru a evita eventualele accidente provocate de depășiri/căderi de pietre). Instructorii EcoXtrem merită tot respectul pentru modul în care au ajutat fiecare participant să treacă de porțiunile ce ar fi putut să pună probleme în urcarea din Strunga Dracului.

 

(ambele poze din acest articol apartin lui Marius Soare)

Aș mai vrea să menționez întâlnirea din apropiere de Vf. Lăițel cu un alergător ce făcea toată creasta Făgărașului, eu bănuiesc că este Zsolt Kovacs care în acel weekend a parcurs toată creasta Făgărașului în 15 ore și 30 de minute. Deși în articolul din link zice că el a alergat duminica (eu l-am văzut sâmbătă) cred că este o mică greșeală căci poza din articol seamănă al naibii de bine cu tipul pe care l-am văzut eu angajat într-un efort supraomenesc după părerea mea. În condițiile în care eu am parcurs bucata de la Custura Sărății până la Turnu Roșu în aproximativ 14 ore (bucată ce cuprinde 70% coborâre și reprezintă mai puțin de 1/3 din creastă), vă dați seama de ce mă uit la Zsolt Kovacs ca la un zeu.

Am ajuns pe Vf. Negoiu, ne-am fotografiat, am admirat marea de nori de sub noi și am pornit înapoi spre Bâlea, de data asta prin Strunga Doamnei, traseu amenajat cu lanțuri cu sprijinul clubului (ia să vedem, cine ghicește???)…. EcoXtrem.


Duminică în program era o tură până pe Moldoveanu și înapoi. Deși venisem convins să merg pe Moldoveanu, mai ales că îl ratasem și cu o săptămână înainte, sâmbătă seara parcă nu prea mai aveam chef. M-am gândit mult dacă să merg sau nu, până la urmă faptul că trebuia să mă trezesc pe la 6 dimineața a atârnat greu mai ales după noaptea de vineri spre sâmbătă în care am dormit un pic peste 4 ore.  Am ales să mă trezesc boierește și să petrec o zi lejeră cu alți membrii ai clubului ce nu au mers pe Moldoveanu, zi ce a cuprins un mini-traseu până pe Vf. Vânătoarea lui Buteanu și program de socializare la o bere și o ciorbă.

În concluzie – nu cred că mai este nevoie de concluzie. Trasee superbe, distracție, oameni faini și de abia aștept următoarea tură cu EcoXtrem.

 

Tibi Neagu

Am prins gustul muntelui la 15 ani... de atunci am adunat multe experiențe, ture, concursuri, zile și nopți pe munte. Am încercat multe sporturi montane, de la ski, ski de tură, la trail running și parapantă. Cel mai aproape de sufletul meu a rămas alergarea pe poteci. Când stau în București, 5 zile din 7, mă ocup de online marketing.

În social media mă puteți găsi pe Facebook și

Vrei sa primesti pe e-mail ultimele povesti, oferte si invitatii la munte?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>