Povestea schiurilor mele de tură

Deși am spus-o de atâtea ori încât mi s-a cam acrit, mă gândeam că poate merită să pun totul cap la cap și să o spun și aici, ca să rămână pentru posteritate. La urma urmei, dacă Ion Creangă a scris Povestea porcului, de ce nu aș scrie-o și eu pe cea a schiurilor?

Ei bine, în iarna anului 2010, de Crăciun, am primit o pereche de schiuri de tură. La mâna a doua, evident, pentru că în cazul uneia nou-nouțe probabil ar fi fost nevoie ca prietenii mei să își amaneteze casa. Din câte îmi amintesc nu eram prea hotărât să mă apuc de nebunia asta, dar, pe de altă parte, despre calul primit în dar se spune că nu se caută la dinți. Nu era vorba de dinți în cazul ăsta, dar tot aș putea spune că schiurile primite cadou nu se țin pe balcon sau nu se aruncă la gunoi (de-aș fi știut atunci ce mă așteapta cu gunoiul ăsta!).

Așa că am fost iarna aia vreo trei ture pe munți, cu căzut pe rupte la început, am zgâriat schiurile în tot felul de rădăcini de copaci și tot tacâmul. Am fost și iarna trecută, iar acum venise rândul celui de-al treilea sezon. Ca în povești, cifra magică, 3. Doar că aici era cifra fatidică.

181955_1423722933498_5383468_n

După câteva încercări nereușite (aglomerație mare în perioada sărbătorilor), am decis că după întoarcerea de pe pârtiile austriece e momentul potrivit să-i dăm drumul. Toate bune și frumoase, începusem să fiu foarte entuziasmat. Mă duc sâmbătă seara pe balcon ca să îmi scot echipamentul, dar… ia schiurile de unde nu-s! Mă duc în sufragerie, unde ai mei stăteau liniștiți pe canapea și se uitau la televizor, gândindu-mă că poate știu ei ceva. Răspunsul promt a fost că „nu, dragă, sigur că pe balcon sunt!”

Nici nu apuc bine să îmi scot frontala din rucsac ca să mă duc să mă uit mai bine, că îl și aud pe Tata: „Aoleu! Mi-e rău! Nu se poate!” Ce? „Păi am aruncat eu unele la gunoi! Erau unele cu niște legături ciudate?” Da. „Mi-e rău! Alea erau! Nu se poate!” Nu prea știam cum să reacționez. Cine ar fi fost pregătit să reacționeze într-un astfel de caz? „Îmi pare foarte foarte rău. Nu știu ce m-a apucat. Parcă mi-a luat Dumnezeu mințile! Da’ mi s-au părut foarte vechi și arătau oribil! Te rog frumos să mă ierți, îți iau eu altele, îmi pare rău!” Doar că toate astea nu mă ajutau prea mult a doua zi, că la 10 seara chiar n-aș fi avut de unde să cumpăr unele noi.

Nici nu știu dacă să spun că pe balcon mai existau încă vreo șapte perechi de schiuri, dintre care tocmai asta a fost aleasa! Îl sun pe Tibi care, evident, credea că fac mișto. Adevărul e că mai fac eu glume că nu mai pot să vin la munte, dar chiar dacă nu aș face, parcă nu prea ți-ar veni să crezi așa ceva. În fine, după ce îl conving că e adevărat, găsim soluția salvatoare: mergem la Vali să le împrumutăm pe ale lui! Dă-i și mergi din Drumul Taberei în Vatra Luminoasă (noroc cu ultimii litri de benzină ai lui Tibi!), cu clăpari cu tot, pentru că ne-a trecut prin cap, din fericire, să le și probăm înainte. Nu știu de ce ar avea cineva două perechi de schiuri de tură, dar cert e că nu se potrivea niciuna. Clăpari prea mari sau legătură prea mică, nu mai contează.

Din fericire, Vali are și el un prieten (nu știi pe cineva, care să știe pe cineva…?). Așa că ne urcăm toți trei în mașină și ne ducem după el în Berceni. Rezultatul e favorabil, așa că plec cu perechea de schiuri foste roz actual vopsite cu negru în spate. Dă-i și întoarce-te în Vatra Luminoasă să-l duci pe Vali, timp suficient ca până ajung acasă să se facă 12, moment perfect să mă apuc să le reglez și să îmi pregătesc rucsacul și mâncarea și să mă trezesc a doua zi la 4:30. Ziua fu foarte faină, dar, ca să nu o mai lungesc prea mult, povestea întâlnirii cu ursul poate fi găsită aici.

Fericit nevoie mare că am prins o zăpadă extraordinară și nu i-am zgâriat băiatului schiurile niciun pic (eram puțin stresat pentru că în general am mare grijă de lucrurile altora și nu sport ideea de a le strica vreun pic, mai ales când e vorba de o persoană pe care nu prea o cunosc). Doar că se știe că minunile țin doar trei zile (maxim, aș spune), așa că în gară observ că lipsește un stopper de la unul dintre schiuri.

Mi-am petrecut următoarele zile tot căutând soluții pe la Monteo și pe net, până când am ajuns la concluzia că singura șansă e să îmi iau eu alte schiuri cu legături identice și să le mut stopperele. Pentru că, deși să zicem că nu era prea mare paguba, nu puteam să mă prezint înapoi în Berceni așa. După lungi căutări, reușesc să dau de un tip din Brașov care vindea câteva perechi din modelele de care aveam eu nevoie. Dau un telefon și se aranjează imediat, cu ajutorul unui prieten al vânzătorului care tocmai venea în București. E drept că nu știa el prea multe despre ce transporta, mirându-se de minunea schiurilor cu care poți să urci și recunoscând că el știe „decât să coboare” cu ele.

Dar mi le-a adus acasă și la 12 noaptea meșteream din nou cu șurubelnița, probând clăparii și schimbând stopperele între cele două perechi. Așa că acum aventura poate să înceapă de la capăt.

Andrei Popilian

Povești despre munte înseamnă pentru mine plăcerea de a împărtăși cu ceilalți experiențele mele pe munte și bucuria de a-i duce și pe alții acolo unde eu mă simt atât de bine. Cu alte cuvinte, dacă vreți să mergeți la munte, dar prietenii voștri preferă să meargă la Snagov la un grătar sau dacă pur și simplu vreți să cunoașteți oameni cu care să vă simțiți bine într-o excursie faină, ați ajuns unde trebuie. Să ne vedem cu bine!

Vrei sa primesti pe e-mail ultimele povesti, oferte si invitatii la munte?

3 Comments
 1. how to measure 8 oz of flour without scales

  The company has completed a large number of social science papers as well as other essays that help students develop
  skills of their academic writing tasks. Children should be assisted and
  guided until they may be able to spell-check their written work thoroughly.
  ed – http://www.mustat.com
  – 300 gms to cups While you set your writing, ideas and sentences forth, a developmental editor will not
  merely polish your syntax, but complete gaps you don’t wish to take
  time for. This may be the words people say,
  and it will bring readers into the action.

 2. Installation of an wireless security system requires someone
  that’s trained inside the cameras and receivers, and knows the latest tips and tricks on getting one to work properly too.
  The Kodak Playsport camcorder packs a robust punch like a high-quality, affordable option for consumers seeking
  a user-friendly device that shoots digital video in HD.

  Canon waterproof camera walmart When you’re on a tight budget, evaluate which features you need in the camera and check out one
  that you are able to afford.

  It used being that the POV cameras fitted on helmets, while small, remained
  as bulky as well as a bit unstable. The CCTV cameras help a good deal in deterring crime in places like railway stations,
  banks, hospitals along with other crowded locations where the eye with the police may not reach.

  Quill Brothers Calligraphy is specialized in providing the
  top possible work for their clients. Topics in this kind of college paper must state sources from statistics
  and outside sources like books. Waterproof camera maintenance they – Culturalkisses.com – Write an essay
  on whatever you would desire to do and learn in middle school.
  Read the feedback you will get and evaluate your projects one last time, perhaps there is anything you are able to do
  to improve it after which stop, put down your pen close your laptop
  breathe.

 3. most powerful stick vacuum

  After reading this post, you hopefully feel stronger, more confident plus much more capable of quitting.

  I’d love to hear how this worked for you personally, so feel free to create.
  article cordless stick vacuum reviews 2013 For example,
  here is an example of an headline that incorporates a job title and keywords:.
  Here real articles writing jobs in Pakistan can allow you to to make that happen benchmark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>