Valea Galbenele

Da, știu, am cam rămas în urmă cu poveștile despre munte. De la ieșirea din Crai pe Brâul de Mijloc am mai fost de două ori pe munte. Pe 30 iunie am fost ghid pentru Evadează cu Noi într-o excursie adresată celor care nu au mai mers deloc sau merg foarte rar pe munte. Am fost pe Zăganu, în Ciucaș, am prins o vreme superbă, am râs, am glumit și se pare că participanților le-a plăcut evadarea. Apoi, pe 7 iulie am fost în tura despre care am să vă povestesc acum. Pentru că nu am cuvintele la mine, am să recurg la varianta pe care am mai folosit-o pe acest blog, am să prezint pozele însoțite de scurte comentarii.

A fost o tură cu EcoXtrem și sincer m-am temut un pic înainte din cauza numărului mare de participanți, respectiv 19. Deja vedeam avalanșele de pietre cum curg pe Valea Gălbenele iar noi făcând figuri de Matrix ca să le evităm. Din fericire nu a fost deloc așa. Un alt lucru pentru care îmi făceam griji era timpul mare în care vom urca valea, ținând cont de dimensiunea grupului. Mă obișnuisem cu ideea că vom ajunge undeva la 12 noaptea înapoi în Bușteni. De fapt această tură inițial trebuia făcută în două zile însă negăsind locuri la cabanele din Bucegi s-a recurs la varianta de o zi. Am fost contrazis și în legătură cu acest al doilea punct, am ajuns în Bușteni la un 21:30 mai mult decât decent, unii din noi după o întâlnire cu ursul pe Valea Jepilor.

Intrarea în vale se face pe la Refugiul Coștila, urmând o potecă din dreapta văii Coștila ce în scurt timp trece peste coama ce desparte V. Coștila de V. Gălbenele.

Valea Coștila

DSC_0833

DSC_0846

Noi am hotărât să urmăm firul secundar al Văii Gălbenele, ocolind astfel săritorile de la începutul văii.

Galbenele2012 006

Pe firul secundar nu sunt obstacole grele, mai puțin Hornul dintre Fire pe care noi l-am ocolit prin dreapta. În mod normal am înțeles că după Hornul dintre fire se revine în firul principal al Văii Gălbenele însă noi am mai urcat, am dat de un al doilea horn destul de îngust pe care l-am cățărat cu mare plăcere și apoi am revenit în firul principal.

DSC_0860

Vorba lui Vas, look but don’t touch.

DSC_0873

DSC_0879

După revenirea în firul principal valea se continuă cu bucăți superbe de cățărare elementară. Valea este cotată ca fiind 1b.

Galbenele2012 010

DSC_0878

Am făcut o pauză un pic mai sus de Hotel Gălbinele. Hotel Gălbinele este o grotă ce am înțeles că se poate folosi pe timp de vreme proastă. Sincer mie mi s-a părut cam mică pentru a fi în siguranță în cazul descărcărilor electrice. Din păcate grota păstrează urmele exemplarelor de porcus turristicus trecute pe aici – în afară de oameni pe vreme rea adăpostește și o grămăjoară de conserve. Când am fost eu chiar la intrare era și o balegă de urs. Spre norocul nostru ursul nu era acasă. Ca “obiective” prin zonă vedem și Hornul Coamei, traseu cotat 1b. Erau și cățăratori în el cu care am purtat un scurt dialog. Mă amuză teribil felul acesta de a vorbi pe munte, să urli la nenea din perete “ce traseu urci????” iar el agățăt de perete să urle înapoi “Hornul Coamei!”.

DSC_0884

DSC_0901

Am ieșit din vale în Strunga Gălbenele de unde traseul continuă în sus pe o potecă ce urcă pe lângă firul Văii Scorușilor. Poteca este marcată din când în când cu momâi, aur curat pe vreme de ceață. Îmi imaginez sentimentul de ușurare pe care trebuie să îl simți când mai dai de câte o momâie în caz că te prinde ceața prin coclaurii ăștia.

Galbenele2012 021

DSC_0911

După vreo 30 de minute de urcat zărim Brâna Mare a Coștilei. Este ușor de recunoscut de un ochi “format” dar este și marcată cu o momâie la intersecția cu Valea Scorușilor. Urmâm brâna până la Hornul lui Gelepeanu, aruncăm un ochi după colț să vedem pe unde continuă brâna spre Valea Albă și eu unul mă îngrozesc. Pur și simplu nu-mi dau seama pe unde ai putea să o iei, pare totul foarte expus. Nu avem timp prea mult de îngrijorat așa că o luăm în sus pe Hornul lui Gelepeanu conform planului și ieșim la releul Coștila.

Dacă astă iarnă nu am apucat măcar acum să exersez și eu oprirea în piolet!

Galbenele2012 029

Bănuiesc că asta este intrarea pe Blidul Uriașilor, dar aștept o părere avizată :-)

Galbenele2012 043

De la releul Coștila mă simt ca la mine în sufragerie, pe teren cunoscut. O luăm spre Caraiman, apoi Valea Jepilor, BEREA DE DUPĂ și spre București. Eu cu Andrei am profitat de condiția noastră de alergători montani și am grăbit pasul căci prea ni se uscase gâtlejul. Colegii de club rămași în spate au das nas în nas cu ursul pe Valea Jepilor. Au avut ceva emoții căci cică era un urs tare curios, tot trăgea să vină la ei de nu mai știaiu cum să-l gonească. Parcă îmi pare rău că am ratat adrenalina întâlnirii cu Moș Martin :(

Mă bucur foarte mult pentru că am făcut această tură cu EcoXtrem, un club ce îmi devine mai trag pe tură ce trece. Mă bucur că am crescut nivelul ieșirilor din club și sper să urmeze cât mai multe văi de abrupt. Nu-mi rămâne decât să îl felicit pe Vas căci el a fost creierul ieșirii, să felicit co-clubenii (adică colegi de club, deh) care au fost pentru prima dată pe o vale alpină și… ne vedem la următoarele!

M-am “forțat” să scriu această povestire căci mâine plec în Iordania pentru o lună – deci jumătatea mea de blog intră în vacanță. Rămâne jumătatea lui Andrei și sincer să vă spun nu știu ce și-a propus să facă în materie de munte, o să fie și pentru mine o surpriză. La întoarcere reiau muntele în forță. Pe 25 august este foarte probabil să am o nouă ieșire cu Evadează cu Noi iar pe 31 voi participa la Făgăraș Ultra Trail. Despre Iordania cred că voi scrie pe Inner World.

Vacanță răcoroasă vă doresc!

Tibi Neagu

Am prins gustul muntelui la 15 ani... de atunci am adunat multe experiențe, ture, concursuri, zile și nopți pe munte. Am încercat multe sporturi montane, de la ski, ski de tură, la trail running și parapantă. Cel mai aproape de sufletul meu a rămas alergarea pe poteci. Când stau în București, 5 zile din 7, mă ocup de online marketing.

În social media mă puteți găsi pe Facebook și

Vrei sa primesti pe e-mail ultimele povesti, oferte si invitatii la munte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>